28.02.2012 –– architektura –– Veronika Šilhavá

Edward Ogosta Architecture demonstruje uprostřed pouště svůj ojedinělý přístup k architektuře přípravou víkendové rezidence Four Eyes House. Dominanta s neotřelou myšlenkou brzy ozdobí údolí Coachella v Kalifornii. Její obyvatelé si rozhodně nebudou stěžovat na špatný výhled, tmavé prostory, hluk a sousedy.

Před založením vlastní architektonické kanceláře v roce 2007 pracoval Edward Ogosta jedenáct let v několika z nejuznávanějších architektonických firmách v Los Angeles. Téměř každý projekt, na kterém se podílel, získal prestižní ocenění Amerického institutu architektů. Se svou vlastní kanceláří se snaží přispět současné architektuře čistými, inteligentními a kvalitními stavbami, které mají navíc šmrnc a myšlenku.

Víkendové sídlo situované uprostřed pouště bylo navrženo na míru pro rodinu se psem. Před dvěma lety byl položen základní kámen v kalifornském údolí Coachella. Four Eeyes House je přímo exemplárním příkladem specificky experimentálního přístupu k architektuře, na kterém si studio Edward Ogosta Architecture zakládá. Dům není plánován podle běžného praktického rozvržení domácnosti, stavba má tvořit v první řadě nástroj k zesílení vnímání okolní krajiny.

Ojedinělý návrh budovy spočívá především ve vystavění čtyř věží, ve kterých jsou situovány ložnice, jejichž rozměr přesně odpovídá velikosti postele. Každé z nich dominuje velké francouzské okno rámující čtyři odlišné obrazy. Z východně položené ložnice můžeme pozorovat ranní východ slunce, ze severní se otevírá pohled na obraz hřebenů hor, západní okno maluje panorama večerního rozsvíceného města a poslední okno je střešní a nechává do ložnice vstupovat hvězdnou oblohu.

Všechny čtyři místnosti ve věžích jsou rozměrově totožné a tak není předem definováno přesné rozdělení ložnic jednotlivým členům rodiny. Naopak se počítá s tím, že se budou střídat dle chuti a nálady. Rozličnými výhledy vchází do každé z nich odlišná atmosféra a stejně tak jsou v interiéru odlišené i různými schodišti – do jedné vystoupáte po točitém schodišti, další dobudete po žebříku, nebo použijete pozvolně stoupající či serpentinové schody.

Přízemní patro spojující čtyři spací věže slouží společným obytným prostorám, opět zde dominují velké prosklené plochy propojující exteriér s interiérem. Obrovská okna si vzhledem k liduprázdnému ničím nerušenému okolí může stavba dovolit. Součástí domu je i venkovní bazén.

Čtěte všechny články na téma bydleníarchitektura

Foto a zdroj: Edward Ogosta Architecture