26.04.2012 –– architektura –– Adam Blažek

Architekti z německého studia GMP Architekten získali první cenu v mezinárodní soutěži na stavbu kulturního centra v jihočínském městě Changzhou. Moderní komplex muzeí a knihoven se bude pyšnit rozlohou 365 tisíc metrů čtverečních, což je plocha například šestkrát větší než prostory pařížského Louvru.

Stavba kulturního centra má reflektovat dávné tradice Číny v moderní metropoli a bude hrát důležitou roli při formování a rozvoji nového centra města, které se nachází ve vzdálenosti několika desítek kilometrů od Šanghaje. Fasáda z šedé břidlice, která skvěle kontrastuje s jasnými bílými plochami a průhlednými skleněnými prvky, bude barvou i materiálem odkazovat na regionální stavební zvyky a odrážet tak prvky jihočínské kultury.

Komplex připomínající obloukový konzolový most bude tvořit šest pavilonů vysokých 45 metrů a vizuálně tvořících uzavřený celek. Prostor pod převislými částmi má být spojen s největším náměstím městské části Xinbei. Ke kulturnímu centru povede široký bulvár, okolo kterého se budou nacházet rozmanité vodní atrakce, jež jsou pro město Changzhou typické.

Na 250ti tisících metrech čtverečních plochy suterénu se počítá s podzemním parkovištěm, menším obchodním centrem a prostorem pro technická zařízení budovy. Vše bude osvětleno světlíky a propojeno s galeriemi. V nadzemních podlažích se kromě vědeckého a technického muzea, galerie umění a rozsáhlé knihovny bude nacházet také několik restaurací. Velká pochozí střešní plocha, která pokryje všech šest pavilonů, bude umožňovat pohled na nově se rozvíjející město.

GMP Architekten v nedávné době vyhráli i další architektonickou soutěž ve městě Changzhou. Podle jejich návrhu se tam v nejbližší době postaví majestátní vlakové nádraží na jihu města. Budova o délce 200 metrů a výšce 18 metrů upoutá především řešením vstupu, který bude lemován působivou stěnou z vertikálních mírně pootočených pásů.

Čtěte všechny články na téma architektura, ČínaGMP Architekten

Foto a zdroj: GMP Architekten