07.06.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Německo je jednou z šesti zemí, kde by měla fungovat organizace Green Climate Fund neboli Zelený klimatický fond. Jedno z těchto ústředí by v brzké době mělo vyrůst i ve městě Bonn. O návrh se postaralo studio Laboratory for Visionary Architecture známé spíše pod zkratkou LAVA. Ekologická, organicky tvarovaná budova působí kosmickým dojmem.

Dnes již mezinárodní výzkumné a architektonické studio LAVA bylo vyzváno, aby navrhlo německý sekretariát GCF. Architekti tak na něj s radostí mohli uplatnit motto, podle kterého dělají ze zelené novou černou. Projekt je tedy plný nevšedních konstrukcí a inovativních řešení v eko stylu. Fasády by tak měly kopírovat stavební jádro, architekti chtějí integrovat různé druhy obnovitelné energie a do budovy zabudovat fotovoltaické články i bioreaktory.

Design objektu byl inspirován samotným údolím v povodí řeky Rýn a jejím klikatícím se tokem. Budova nabídne tři nadzemní a jedno podzemní podlaží s celkovou užitnou plochou 13 000 metrů čtverečních. Ve dvou podlažích by měly být především kanceláře až pro 300 zaměstnanců, jejichž pracovní prostředí by mělo být diametrálně odlišné od těch, které známe běžně dnes.

V přízemí se má nacházet restaurace, na střeše má vzniknout zelená terasa s překrásným výhledem a do interiéru má pronikat přirozené světlo pomocí světelných tunelů. V budově podléhající přísným bezpečnostním kontrolám dále najdeme zónu pro návštěvníky s recepcí, konferenční sál, jednací místnosti, jídelnu, kavárnu a podzemní parkoviště. O realizaci by se mělo rozhodnout ještě v roce 2012.

DesignVid.cz nabízí video Zelený klimatický fond v Bonnu bude kosmický

Čtěte všechny články na téma NěmeckoLAVA

Foto a zdroj: LAVA