14.08.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Německý profesor architektury Hans Hollein navrhl pro čínské město Changsa, ležící ve vnitrozemí na jihovýchodě země, novou multifunkční čtvrť, která by mohla být svou extravagancí velkou chloubou města. Návrh počítá s kulturním centrem, třemi vysokými kancelářskými budovami, byty a hotelem. Vše v nezvyklém konstrukčním pojetí.

Hans Hollein popisuje celý projekt jako velký urbanistický plán kolem řeky Meixi, který rovnoměrně rozděluje oblast na několik funkčních využití. Místo budoucí výstavby je obehnáno dopravní tepnou, takže je počítáno s velkým množstvím návštěvníků. Stále zde má být zachována či spíše vylepšena 22 metrů široká promenáda vedoucí obyvatela z centra města za kulturou, která má být stěžejním bodem projektu.

Kulturní a umělecké centrum s divadlem má totiž nabízet 300 000 metrů čtverečních užitné plochy s výhledem na jezero a festivalový ostrov, což umožňuje další propojení. Celý projekt je navržen umělecky až sochařsky, a to takovým způsobem, že se všechny budovy doplňují, ale mohly by fungovat i jako samostatné solitéry. Na hladké, jednoduše řešené kulturní centrum s velkou obrazovkou nad střechou plynule navazuje nákupní zóna, která díky lesklé kovové střeše vypadá jako kosmický stan na jiné planetě.

Velkým orientačním bodem projektu budou tři věže v dekonstruktivistickém až hi-tech stylu. Jedna věž má sloužit jako luxusní hotel, druhá jako apartmány k bydlení a třetí jako kanceláře. Plán výstavby počítá i s komplexním urbanistickým řešením v okolí centra, zbudováním stezek, laviček, mola na řece i několika dalších uměleckých objektů v okolí.

DesignVid.cz nabízí video Podívejte se na novou futuristickou čtvrť v Changsa

Foto a zdroj: Hans Hollein