17.10.2012 –– architektura –– Michaela Kubinová

Otevření londýnské dočasné kavárny určené k performance se na den přesně shodovalo se zahájením letních olympijských her. Místo pro ni bylo zvoleno tak, aby tvořila bránu do olympijské čtvrti v Greenwich a částečně zakryla místní staveniště. Autorkou objektu vystavěného během pouhých 16 dní je britská designérka a umělkyně Morag Myerscough.

Výrazné barevné nápisy umístěné na konstrukci kavárny tvoří dohromady věty jako „this is the gate“ nebo „this is the eye contact“. Jedná se o tweety básníka Lemna Sissayho, kterými se autorka inspirovala při tvorbě konceptu místa. Sissay však není jediným umělcem, se kterým Myerscough spolupracovala. Designér Luke Morgan pro kavárnu navrhl originální pestrobarevný nábytek z renovovaných dřevěných desek.

Struktura kavárny je vytvořena z překližky, lešení a přepravních kontejnerů, se kterými autorka pracovala už v minulosti. Dříve kontejnery hrály hlavní roli a udávaly celkový charakter jejích projektů, u londýnské kavárny jsou však použity pouze jako základ doplněný o již zmíněné materiály. Typický rukopis Myerscough lze rozpoznat především v barevnosti a smyslu pro ruční malování.

Prostor venkovního posezení je lemován dřevěnými stupni, které jsou navíc opatřeny polštáři přímo lákajícími k odpočinku. Kavárna tak zanechává dojem malého intimního amfiteátru s obzvláště příjemnou atmosférou. Odstupňování vzniklo zcela přirozeným způsobem po demolici průmyslových budov založených dva metry pod úrovní ulice. Svým významným umístěním si kavárna zajistila nejen obrovskou návštěvnost, ale také možnost prezentovat současný britský design a především vzácné souznění tří umělců.

Čtěte všechny články na téma kavárna

Foto a zdroj: The Movement