30.11.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

V roce 1808 byla v Anglii postavena jedna z věží, která byla součástí napoleonské obrany. Nedávno se objekt dostal na seznam ohrožených památek a hrozil mu přirozený zánik. Soukromý investor však stavbu koupil a nechal si v ní zbudovat soukromou rezidenci. Naštěstí zachoval maximum původního.

Stavba se nachází ve výjimečně krásné přírodě Suffolku na východě Velké Británie u plavebního kanálu, který střeží. Investorova cesta k získání stavby nebyla lehká, ale nakonec dostal všechna povolení od úřadů střežících historické děditství pro konverzi objektu na bydlení. K rekonstrukci byly vybrána studia Billings Jackson Design a Piercy & Company.

Díky původnímu využití byla věž postavena se třemi metry tlustými zdmi z lepených cihel, které měly vydržet palby z děl lodí. I absence oken pohodlnému bydlení moc nenasvědčovala. Architekti se proto rozhodli interiér zrekonstruovat a přistavět nové patro, respektive malou nástavbu. V přízemí tedy najdeme dvě ložnice, dvě koupelny dvě studovny a jednu velkou ložnici pro pána domu. První patro nabízí jen ochoz a malou šatnu.

To hlavní se nově odehrává na střeše, která byla moderně obestavěna sklem a zastřešena plochou s různě velkými světlíky. Prostor je využíván jako kuchyňský kout, jídelna a odpočívárna. Přístup odtud je také na terasu s ještě lepším výhledem. Třešničkou na dortu je přístup do domu po lávce.

Čtěte všechny články na téma rekonstrukcebydlení

Foto a zdroj: Piercy & Company