03.07.2013 –– architektura –– Nikola Světlíková

Po dobu jednoho roku bude v ústí řeky Beaulieu ve Velké Británii kotvit dřevěné vejce Exbury Egg, které je výsledkem dlouhodobé spolupráce designového studia PAD, SPUD a skupiny ekologických nadšenců. Během této doby poskytne útočiště umělci Stephenu Turnerovi, který zde hodlá tvořit díla na základě zkušeností s vlastním pobytem i pozorováním okolního ekosystému.

Návrh vejce byl inspirován hnízdy mořských ptáků na pobřeží. Skelet, který měří šest metrů na délku a skoro tři na šířku, je vyroben z cedrového dřeva. K jeho výstavbě bylo užito starých lodních technik, aby byla zachována koncepce minimálního ekologického dopadu na přírodní prostředí.

Vnitřní zařízení je minimální a pokrývá pouze základní  lidské potřeby. Zahrnuje houpací síť, stůl, malý sporák a sprchový kout. Na palubě není zavedena elektřina a umělec se bude muset po celou dobu spoléhat na napájení ze solárních panelů. Také chybí přívod vody, který supluje studna nedaleko na pobřeží.

Umělecké vyjádření Stephena Turnera obvykle zahrnuje dlouhodobý pobyt na zvláštních opuštěných místech, kde zkoumá vztah mezi uměle vytvořeným a přírodním prostředím. Jeho projekty jsou založeny na soustavném sběru dat a materiálu z okolí, které dává do kontrastu s vlastními subjektivními dojmy.  V Exbury Egg, aktuálně kotvícího u Southamptonu, chce zkoumat vliv klimatických změn na současnou podobu pobřeží. S tím, jak se postupně zvedá hladina moře, dochází k jeho posunu a celá krajina je ve stavu neustálého pohybu.

Zaznamenávat bude také postupnou fyzickou proměnu dřevěného vejce, které je na vodě necháno na pospas všem klimatickým vlivům. „Tvar vejce je pouze symbolickou formou, která se bude během mého pobytu postupně rozpadat a měnit. Mým cílem je ukázat, že nic netrvá věčně a porozumění a přijmutí tohoto faktu by mělo být součástí našeho vztahu k přírodě,“ řekl Turner.

Čtěte všechny články na téma bydleníloď

Foto: Nigel RidgenExbury Egg
Zdroj: Exbury Egg