09.07.2013 –– architektura –– Jana Pokorná

Pobočka Národní galerie v Praze sídlící v Schwarzenberském a Salmovském paláci vyhlásila před devíti lety architektonickou soutěže o revitalizaci vstupní haly, která měla splňovat hned několik funkcí najednou. Tuto soutěž vyhrálo před třemi konkurenty španělské architektonické studio Mateo Arquitectura a vytvořilo prostor Mezi nebem a zemí.

Španělské studio Mateo Arquitectura patří architektovi Philipu Lluísimu Mateovi, který se touto profesí zabývá od roku 1974, přičemž si později doplňoval svá vzdělání a nyní působí také jako profesor na švýcarské polytechnické univerzitě. Jeho práce byla oceněna několika cenami a jsou často vystavovány, kupříkladu v Muzeu moderního umění v New Yorku.

Na rekonstrukci vstupní haly byla vyhlášena v roce 2004 neanonymní soutěž, ke které byli vyzváni věhlasní architekti, jako třeba Norman Foster a další. Přestože finanční odměna za první místo nebyla nijak veliká, i tak se někteří domácí, ale i zahraniční architekti soutěže zúčastnili. Po jednokolové soutěži jí vyhrál právě Španěl Mateo se svým studiem Mateo Arquitectura. Výstavba pak trvala až do loňského roku a studio projekt nazvalo Between Sky and Earth neboli Mezi nebem a zemí.

Jelikož má vstupní hala fungovat také jako informační centrum celé galerie, dominuje tak rozlehlým a prosvětleným prostorem. Kombinace lesklé podlahy, skleněných prvků a sgrafit dodává prostoru potřebné propojení mezi renesancí a modernou, ale zároveň zabraňuje jejich vzájemnému narušení. V této vstupní hale si autor dobře poradil s výškovým rozdílem obou paláců za pomoci ramp. Příroda tu není zastoupena pouze zahradou na střeše haly, ale začíná už zachovaným ořešákem, který prostupuje stropem haly.

Prostory byly schváleny památkovou péčí, akorát zde nastal problém s ne stoprocentně ideálními vstupními dveřmi, ale na druhou stranu má návrh spoustu kladně vyzdvižených detailů. Investorovi vyhovuje případná možnost rozšíření do podzemí. Předposlední fáze přestavby je dokončena, nyní zbývá už jen upravit interiér pomocí světel a nábytku.

DesignVid.cz nabízí video Projděte si novou halu pobočky Národní galerie

Čtěte všechny články na téma architekturaPraha

Foto: Adrià Goula
Zdroj: Mateo Arquitectura