24.01.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

V kalifornském Los Angeles vytvořilo architektonické studio Anonymous Architects netradiční rodinný dům ve svahu, který má parkovací místo na střeše místo v podzemí. To ale není jediné, co je na tomto domu s krásným výhledem na město tak trochu jiné.

Samotný pozemek by snad pro každého architekta znamenal opravdovou výzvu. Svažitý terén, spíše sráz, na kterém nenajdete jedinou rovnou plochu. Nicméně po pohledu na první fotografii bude každému jasné, proč si majitelé vybrali právě tento kousek půdy. Výhled je prostě a jednoduše dech beroucí.

To ovšem nebyl jediný problém, který muselo studio vyřešit. Místní stavební předpisy nařizují všem majitelům nemovitostí vybudovat u svého domu dvě parkovací stání. Tento požadavek neznamená většinou žádný problém, ale u této realizace to byl malý oříšek.

Jedním z nejjednodušších řešení této situace bylo vybudovat parkovací místa na střeše a přístupovou cestu řešit malým mostkem. Vzniklý prostor se navíc může využít jako terasa pro party s asi nejlepším výhledem v celém sousedství. Odtud také plyne název projektu Car Park House.

Zbytek domu je řešen poměrně klasicky. Na 130 metrech čtverečních dominuje dnes tak oblíbený koncept bílé barvy s výraznými doplňky. Výsledná směsice art deca a moderních doplňků nepůsobí vůbec špatně. Střídmý interiér tak dává vyniknout okolní přírodě.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Anonymous Architects