28.08.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

V rušné tokijské obchodní čtvrti Omotesandō zrealizovalo místní studio Amano Design Office zajímavou rekonstrukci v podstatě fádního domu sevřeného v běžné zástavbě. Přes 25 let starou původně kancelářskou budovu proměnili v bílou novostavbu, kterou na přání majitele zahalili do zvlněného závoje z kovových pásů připomínající žaluzie.

Amano Design Office při rekonstrukci budovy v projektu Dear Jingumae v podstatě pouze vyslyšeli přání klienta, který požadoval, aby se budova co nejvíce odlišovala od ostatních. Architekti se proto snažili zvýraznit budovu co nejjemnějším způsobem, který by kolemjdoucí přilákal pohledem. Zvolili zjemnění fasády novou konstrukcí, která oproti ostatním má příjemně zvlnění linky.

K vytvoření optimálních tvarů nové konstrukce fasády, vytvořené z kovových pásů podobně jako žaluzie, byl použit počítačový model. Fasáda má tak najednou více funkcí. Krom primárního upoutat pozornost také chrání od přímého slunečního svitu podobně jako žaluzie. Proměněn však byl i zbytek budovy. Vytvořen byl nový vstup do čtyřpodlažní budovy a to přímo z ulice nebo pak po schodech do prvního nadzemního nebo podzemního podlaží.

Interiér o celkové užitné ploše 574 metrů čtverečních se proměnil ve světlý moderně vyhlížející prostor díky bílé výmalbě, použití doplňkových rozmanitě přimontovaných zářivek i použitím místního dřeva na všechny dveře, které dají prostoru více zemitosti a přívětivosti k budoucím nájemníkům.

Čtěte další články na téma rekonstrukce, fasádaJaponsko

Foto a zdroj: Amano Design Office