15.10.2014 –– architektura –– Matěj Beránek

World Architecture Festival představil vítěze svého udílení cen jednotlivých architektonických kategorií a předal hlavní ocenění World Building of the Year. Letos jej získala velmi jemná a skromná stavba ve Vietnamu s názvem The Chapel od A21 Studio se společenským a kulturním využitím. Budova vyniká chytrou konstrukcí a působivou hrou světla a barev.

Letošní ročník svátku architektury World Architecture Festival proběhl během prvních třech říjnových dní v jedné z nejdražších budov světa – singapurském hotelu Marina Bay Sands, tedy v těsné blízkosti spektakulárních skleníků Gardens by the Bay, jež získaly titul World Building of the Year za rok 2012. V porovnání s nimi představuje letošní takto oceněná budova diametrální rozdíl co do celkové hmoty a samozřejmě i nákladů. O vítězích dlouhé řady jednotlivých kategorií (např. kulturní budova, mrakodrap, rekonstrukce nebo vila) rozhoduje mezinárodní porota na základně přímého představení projektů jejich autory.

Název domu The Chapel nás zcela odvádí od jeho vlastní funkce, jež je oproti sakrálním asociacím naopak zcela civilní. Vietnamští architekti z A21 Studio navrhli budovu jako společenský prostor v nově vzniklé městské části na předměstí své největší metropole Ho Či Minovo Město v reakci na velký nedostatek podobných míst v důsledku majetkových krizí. The Chapel zve především mladé lidi k pořádání vlastních kulturních událostí, výstav, přednášek nebo pouhému posezení u kávy na velmi skromných rozměrech 10 na 20 metrů.

Porota ocenila především architektonické řešení, maximální efektivitu při minimálních materiálových nákladech a také jeho kvalitu urbanistickou. Hlavním konstrukčním materiálem je ocel, která kromě celkového odlehčení přispěla i rychlejšímu zhotovení domu a výraznému finančnímu ušetření. Jediným konstrukčním prvkem uvnitř prostoru je ocelový sloup, jenž svým tvarem stromu výrazně šetří společenským místem.

Interiér je modelován bílým vlnitým plechem, jejž projasňují pestré závěsy umístěné v otvorech do budovy a dřevěná podlaha a nábytek z masivu. Prostor tak působí velmi lehkým, útulným dojmem.

Čtěte další články na téma architekturaVietnam

Foto a zdroj: A21 Studio