13.03.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Britské designérské a architektonické Heatherwick Studio dokončilo v Singapuru nové výukové centrum Learning Hub. Architektonicky i svou logikou nevšední budova je složena z několika věží s desítkami učeben kruhových půdorysů, které více odpovídají aktuálním potřebám při studiu.

Sošný objekt je postaven v nepravidelném tvaru s dvanácti semknutými věžemi, které ve svém propojení tvoří hlavní hmotu budovy v jejímž středu najdeme prostorné nádvoří. Osvětlení na všech podlažích přirozeným světlem poskytuje pouze velký světlík nad nádvořím a čtyři vchody do budovy stojící v univerzitním kampusu.

Budova investovaná z rozpočtu 360 milionů liber na obnovu Nanyang Technological University nabízí 56 studoven v netradičním oválném pojetí. Heatherwick se oprostil od tradičních chodeb, svádějící k izolaci studentů. Studovny rozmístil do kruhu aby dosáhl promíchání studentů a navíc jim dal prosklení směrem do nádvoří, aby se neustále cítili propojeni.

Samotná studovna je směrem ven v podstatě bez oken. Vybavena je malými kulatými stolky až pro tři studenty, kteří zde pravděpodobně budou pracovat na počítačích. Díky proměně stylu studia a potřeb studentů má jít o nový model učeben. Pedagog pak chodí mezi jednotlivými stoly a stává se pomocníkem v cestě učení.

Čtěte další články na téma školaSingapur

Foto: Hufton and Crow
Zdroj: Heatherwick Studio