31.07.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Barcelonské architektonické studio Barozzi Veiga navrhlo a postavilo nové Bündner Kunstmuseum Chur, které najdeme ve švýcarském městě Chur. Monolitická betonová stavba ve středu města je propojena v podzemí s vedle stojící Villou Planta a sama nabízí tři podzemní a čtyři nadzemní podlaží pro moderní umění a zázemí.

První výstavou Solo Walks. Eine Gallerie des Gehens, bylo 22. června slavnostně otevřeno nové Bündner Kunstmuseum Chur. Byla tím završena pětiletá práce, která započala vyhlášením mezinárodní architektonické soutěže na novou budovu v roce 2011. Španělské studio Barozzi Veiga tehdy porotu přesvědčilo především svým jasným jazykem, kterým budova zapadala do stávajícího architektonického prostředí.

Architekti zvolili minimalistický tvar krychle, který působí spíše jako nedobytná pevnost. Monolitický tvar a čirá forma podle poroty krásně splývá s vedle stojící Villou Planta, s níž měl být propojen jakožto s mateřskou organizací. Studio šlo na samý okraj a zvolilo diskrétní design kde je důležitý účel před formou. Přesto minimum dekorací na fasádě, kde se projevují čtvercové ornamenty, beton, sklo a kov tvoří harmonický moderní prvek s jistou dávkou nadčasovosti.

Zvenčí je nutno poukázat na několik důležitých prvků ukazující na hry s detaily. První jsou integrovaná okna pod fasádou, která i tak působí zcela jednotně. Druhým prvkem jsou ocelové dveře pro přístup exponátů do budovy, které zcela splývají se svou fasádou a v horní čtvrtině dokonce imitují její povrch. Velmi zdařilé je označení budovy formou několika malých písmen. Nemělo by se opomenout zmínit stojan na kola, který byl později postaven před samotný vchod.

Surovost a minimalismus přechází i do interiéru. Vstupní hala zaujme okny od podlahy ke stropu, které najdeme ve všech místnostech vybavenými okny. Interiér se rozděluje na obslužné části s kancelářemi a jídelnou nad zemí a výstavními prostory pod zemí. Všechny bez rozdílu spojuje čistá bílá barva, minimalistické osvětlení a otevřenost. Zajímavé jsou světlíky, surové betonové schodiště a minimum dekorací.

Čtěte další články na téma muzeumŠvýcarsko

Foto a zdroj: Bündner Kunstmuseum Chur