10.08.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Známé architektonické studio Vo Trong Nghia postavilo ve vietnamském městě Nha Trang atypický rodinný dům. Postaven je ve dvou podlažích z bílých cihliček, kterým korunuje mohutně vypadající střecha fungující jako terasa plná zeleně a možností posezení.

Město Nha Trang leží na jihovýchodě Vietnamu a je obklopeno z jedné strany oceánem a z druhé horami. Klient chtěl po studiu Vo Trong Nghia na pozemku necelých 500 metrů čtverečních velký dům s velkou zahradou. Místní pravidla vyžadovala, aby střecha domu byla skloněná a z poloviny pokrytá šedou nebo oranžovou barvou. Pro architekty to byla výzva.

Navrhli proto dvoupodlažní dům, kde střecha bude dle požadavků skloněná, stupňovitá a pokryta šedou dlažbou. Je však silnější a jinak konstruovaná než běžné střechy a je z ní tudíž terasa. Polovinu její plochy navíc mohli pokrýt květiny, menší stromy a posezení. Na střechu je přístup pomocí centrálního schodiště vedoucí středem objektu.

Velkorysá obytná plocha 235 metrů čtverečních nabízí v přízemí velký obývací pokoj, jídelnu, kuchyni, studovnu, dvě ložnice, koupelnu a nechybí garáž pro dvě auta. První podlaží nabízí dvě ložnice, dvě koupelny a výstup na menší terasu nad garáží.

Čtěte další články na téma bydleníVo Trong Nghia

Foto a zdroj: Vo Trong Nghia