21.12.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Pražské architektonické studio OOOOX provedlo zdařilou konverzi původní stodoly na moderní bydlení. Objekt ve svahu s černou dřevěnou fasádou ukrývá maximálně otevřený bělostný interiér s krásným výhledem velkým oknem. Nová obytná stodola dostala název BOOOOX.

„Hlavní koncept spočívá v rozdělení barevnosti černá na venek a bílá uvnitř. V interiérů zůstává přiznaná původní nosná konstrukce stodoly, včetně šikmé vzpěry přes velké okno. Interiéru i exteriéru dominuje dřevo, podlaha v interiéru je provedena z řezaných cihle na způsob půdovek. Na podlahu rastrem reaguje i příčka z přiznaných cihel,“ uvádí architekti Radka Valová a Jakub Vala.

Objekt zasazený ve svahu u vzrostlých stromů zaujme svou temně černou fasádou, která byla obnovena v původním stylu z prken a lištami. Tím vizuálně zaniklo okno v patře a zvýrazněna byla okna v přízemí. Jedno je určeno k výhledům, druhé jako vstup na terasu tvaru kruhu. Zde najdeme zahradní kuchyni, otevřené ohniště i okrasnou část.

Při vstupu do interiéru se na nás rozprostře bělostná čistota, díky které se otevřený prostor ještě více zvětšil. V přízemí najdeme kuchyni s jídelnou pro šest osob a obývacím pokojem, jehož dominantou jsou kamna na dřevo a pohodlné křeslo. Koupelna nabízí propojení sprchy s umyvadlem a toaletou. V patře se pak nachází ložnice, kterou lze do budoucna oddělit.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Martin Zeman
Zdroj: OOOOX