11.06.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Už v roce 2016 americká společnost Google oznámila, že na londýnském King’s Cross postaví své nové sídlo. Návrh na nevzhlednou budovu byl nakonec zamítnut a oslovena studia BIG a Heatherwick, která navrhla nové sídlo. Dřevěná stupňovitá a ekologicky smýšlející budova bude mít zelenou střechu a bude si sama stínit podle denní doby.

Jedenáctipatrová podlouhlá budova nazvaná prozatím Google King’s Cross bude první vlastní a přímo pro Google navržená budova mimo USA. Proto si Google může dovolit nechat navrhnout vše na míru dle svých zásad a na základě programu zdravých materiálů. Celou budovou se proto bude nést takzvané Přírodní téma, které je nejvíce viditelné dřevěnou konstrukcí.

Budova s celkovou užitnou plochou 80 819 metrů čtverečních bude sloužit asi 7 000 zaměstnancům, především vědcům, akademickým pracovníkům, studentům či archivářům. Rozmanitosti využití odpovídá také návrh. Kaskádovitá budova nabídne několik rozdílných pracovních prostředí. Převážně to budou otevřené kanceláře, ale najdeme tu i vnitřní bazén, kavárnu, místnosti s rostlinami, malé lázně s masážemi a samozřejmě zasedací místnosti.

Nejzajímavější je střecha, která bude jednou velkou zelenou zahradou s posezením, odkud bude krásný výhled na celé město. Zajímavostí jsou i obrovské lamely na fasádě, které se budou automaticky otáčet podle denní doby tak, aby stínily do interiéru. Tímto by mělo být dosaženo menší energetické náročnosti. Výstavba komplexu má začít v roce 2018.

Čtěte další články na téma kancelář, Google, BIGHeatherwick Studio

Foto a zdroj: BIGHeatherwick Studio