07.07.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Uznávaný dánský architektonický ateliér Cobe dokončil výstavbu projektu The  Silo. Staré vysloužilé silo v kodaňském přístavu se po zdařilé konverzi proměnilo ve 38 luxusních apartmánů. Hmota objektu byla v podstatě zachována a oblečena do nového kabátu výraznou fasádou.

Historie projektu sahá asi dvacet let zpět, kdy se  průmyslová čtvrť Nordhavnen v Kodani začala pomalu proměňovat. Zásobníky na různé suroviny byly zbourány a plánována výstavba bytových domů. Některé objekty však byly pro svou mohutnou a těžko odstranitelnou kostru ponechány. V roce 2013 byl osloven místní ateliér Cobe, který shodou okolností sídlí v jedné z industriálních budov na Kodaňském nábřeží.

Cobe navrhlo maximální ponechání hmoty budovy a konverzi na byty. Po dokončení se měl stát projekt The Silo luxusním výškovým bytovým domem. Sedmnáctipatrová budova byla ponechána, naopak bylo jí přistavěno další podlaží. Do jednolité fasády z betonu byly vyřezány otvory a fasáda osazena prefabrikovanými kovovými moduly, které z budovy udělaly moderní, svěží a nadčasovou stavbu s velkými okny a balkony.

V budově po konverzi vzniklo 38 bytových jednotek o užitné ploše 106 až 401 metrů čtverečních. Díky zachovalému stavu původního sila postačovalo interiér pouze očistit a odstranit příliš objemné industriální prvky. Architekti jinak ponechali interiér tak industriálně surový jako byl. Všem interiérům dominuje impozantní sedmimetrová výška stropů, která z bytů dělá luxusní apartmány. V přízemí budovy najdeme recepci, v nejvyšším patře veřejenou vyhlídku.

Čtěte další články na téma Cobekonverze

Foto a zdroj: Cobe