11.08.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na západním pobřeží u dánské vesnice Blåvand bylo otevřeno nové Muzeum Tirpitz, které je další ukázkou zdařilé konverze historického dědictví na moderní veřejnou stavbu. Architektonický ateliér BIG proměnil bývalý betonový bunkr ve své podzemní části na efektní kulturní komplex ukrytý pod zemí.

Německý bunkr z druhé světové války se dočkal proměny, která je ukázkou zacházení s industriálním a historickým dědictvím. Bunkr se skládá z dříve již rekonstruované budovy nad zemským povrchem a podzemní částí, která se nyní otevřela veřejnosti. Cílem bylo vybudovat tři samostatná muzea a jednu výstavní galerii pro krátkodobé výstavy.

BIG se rozhodli využít podzemí a celý muzejní komplex zapustili pod písčitou zem. Čtveřici muzeí poskládali do pomyslných obdélníků vedle sebe do čtverce, čímž uprostřed vzniklo malé náměstí, k němuž vedou čtyři cesty. Tímto řešením je umožněn separátní vstup do každé části muzea a zároveň do jejich interiérů může vstupovat přirozené světlo.

Celková užitná plocha novostavby je 2 800 metrů čtverečních. Najdeme zde torza betonového opevnění, které je kombinováno se sklem a kovem transformovaným do moderních ostrých tvarů, trojúhelníků, ramp a prosklených výkladních ploch. Interiér působí čistě a válečné exponáty zde maximálně vyniknout. BIG si pohráli se světlem a návštěva muzea včetně kavárny je tak jistě silným zážitkem.

Čtěte další články na téma konverze, muzeumBIG

Foto a zdroj: BIG