22.11.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Britský architekt Norman Foster se svým studiem Foster + Partners dokončili a pro veřejnost otevřeli Apple Park Visitor Center. Budova má skleněné steny a unikátní střechu z uhlíkových vláken, kde najdeme vyhlídkovou terasu. Centrum nabízí výstavní prostory, obchod, kavárnu a také restauraci.

Budova nového návštěvnického centra stojí na okraji kampusu podél Tantau Avenue a má být exkluzivní branou do celého areálu. Apple stejně jako Foster nešetřili na materiálech, ale k dosažení potřebného efektu se drželi střídmě. Design budovy je podobný dříve otevřenému Steve Jobs Theater, tedy vysoké skleněné rovné i zakřivené stěny a tenká přesahující střecha působící jako kšilt.

Díky konstrukčnímu řešení působí objekt odlehčeně a střecha z uhlíkových vláken jako kdyby se vznášela. Interiér za sklem je vzdušný. Steny jsou obloženy kamenem a všechny rohy zaoblené. Materiálovou čistotu a chladnost zahřívá strop střechy, jenž je obložen dřevem. Zajímavé jsou precizně propracované detaily schodiště jako například zapuštěná madla.

V interiéru najdeme velký model parku z hliníku, který je vyroben stejným strojem, který vyrábí pro Apple hliníkové součástky pro tablety, počítače a mobily. Nechybí klasický Apple Store s velkými dřevěnými stoly a drobným posezením. Osvěžit se mohou návštěvníci v kavárně v přízemí nebo pak na střešní terase v restauraci. Odsud je výhled na celý kampus včetně hlavní budovy Ring Building.

Čtěte další články na téma AppleNorman Foster

Foto a zdroj: Foster + Partners