20.06.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Jižně za Prahou v obci Dolní Břežany se mohou pochlubit novou moderní sportovní halou. Navrhli ji architekti z pražského ateliéru Sporadical ve tvaru rotačního elipsoidu, který evokuje mírně nadpozemský objekt. Zpracování, použité materiály i interiér dýchá svěžím, moderním a kvalitním dojmem.

„Tvar haly je oblý, hladký a abstraktní. Kupole přibližuje měřítko člověku, kovový povrch zrcadlí okolí, hranice oblohy a střechy je nejasná. Stavba maskuje své skutečné rozměry a působí menší, než ve skutečnosti je. Široké schodiště před halou vzniklo díky zapuštění stavby do terénu, vymezuje hranici veřejného prostoru a tvoří přirozený amfiteátr,“ uvádí architekti Aleš Kubalík, Josef Kocián, Jakub Našinec a Veronika Sávová, kteří na projektu za studio Sporadical pracovali.

„Exteriér halu od školy odlišuje, interiér na ni naopak navazuje kombinací bílých a šedých povrchů a masivního dřeva. Vnitřní uspořádání odráží vazby na okolí. Vstup diváků je orientován kolmo k ulici a parkovišti, posuvné západní okno s výhledem na obec umožňuje spojení se školním hřištěm, východní okno je průhled do budoucnosti. Spojovací krček dělá z haly součást školy,“ dodávají.

Hlavním bodem haly za 107 milionů je samozřejmě multifunkční sportovní plocha o velikosti 45 na 25 metrů, kterou je mobilními roletami možné příčně rozdělit na tři menší hřiště. Díky tvaru střechy je pak světlá výška hřišť dostatečných osm až devět metrů. V přízemích najdeme šatny a nezbytné zázemí. Tribuny nad nářaďovnami nabízí posezení pro 250 diváků. V objektu nechybí vestibul s občerstvením.

Čtěte další články na téma stadion

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Sporadical