15.08.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Severně za Prahou najdeme malebnou obec Máslovice, která se může pochlubit zdařilou rekonstrukcí hospody od ateliéru Bod Architekti. Objekt na návsi v centru obce se proměnil díky jednoduše pojaté fasádě, dobrému dispozičnímu řešení a vhodně vybraným materiálům v interiéru na moderní hospodu s multifunkčním sálem.

Projekt započal v roce 2014, kdy obec vyhlásila architektonickou soutěž na rekonstrukci chátrající vyhořelé stavby na návsi. Kdysi dávno zde byla hospoda, ale naposledy sloužila jako autoservis. Soutěž vyhráli Bod Architekti, kteří provedli příkladnou rekonstrukci. „Objekt je rozčleněn na dva trakty. Trakt obslužný, který je situován ke dvorku a trakt obsluhovaný bezprostředně navazující na náves v celé délce východní fasády. Hlavní vstup do domu je z návsi a vedlejší podružný vstup ze dvorku,“ uvádí architekti Vojtěch Sosna, Jakub Straka a Jáchym Svoboda.

„Na hlavní vstup navazuje chodba – osa, na kterou se pojí všechny provozy a vertikální komunikace. Vpravo se nachází lokál, vlevo sál, ty jsou odděleny od chodby velkými dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, které se v případě konání větší akce dají otevřít do kolmé polohy, protilehlá křídla do sebe zapadají a dveře tak slouží pro oddělení zádveří a zbytku chodby a vzniká jeden velký propojený prostor sálu a hospody. Samotný sál je možné otevřít směrem do vydlážděné návsi třemi velkými francouzskými okny. Získáváme tak další plochu využitelnou pro dění uvnitř a život uvnitř se tak organicky propojuje i s venkovními prostory před hospodou,“ dodávají.

Architekti zvolili jednoduchá, ale nadčasová a funkční řešení. Exteriér budovy zjednodušili jednotnou barvou a protáhli některá okna. V interiéru použili jednoticí příjemné materiály jako dřevo, pohledový beton na stropech, bílé stěny, masivní dřevěný nábytek a černé prvky v podobě kamen a výčepu. Za pozornost stojí zadní ocelové schodiště, kulatá okna ve dveřích otevřený prostor do střechy v sále. Jedinou vadou na kráse celého projektu jsou laciná závěsná černá svítidla.

Čtěte další články na téma rekonstrukce

Foto a zdroj: Atelier Bod Architekti