25.10.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Šternberský architektonický ateliér Martinka Spusta architekti neboli Masparti dokončili rodinný dům ve svahu na okraji Šternberka. V místě, kde město přechází v les, postavili minimalistickou vilu pro dvě domácnosti a tři generace obyvatel. Vkusně a nadčasově navržený objekt je vzorným příkladem novostaveb mezi okolní domy.

„Dům jsme navrhli na místo s průhledem na protilehlý zalesněný svah tak, aby tento průhled zůstal zachován, a to jak pro příchozí od lesa, tak pro obyvatele domů na protější straně ulice. Dům se svou výškou přizpůsobil okolí, směrem do zahrady si však dovolil vykouknout z řady a poskytnout svým obyvatelům dálkový pohled na Drahanské Vrchy,“ uvádí k projektu architekti Pavel Martinka a Ondřej Spusta.

„Dům má dvě podlaží. Horní podlaží je vstupní, navazuje na garáž pro dvě auta a nachází se zde větší byt s terasou pro rodiče. Spodní menší byt s výstupem na zahradu pro prarodiče je přístupný po venkovním betonovém schodišti. Pokoje dětí jsou situovány mezi oba byty na úrovní spodního podlaží přístupné po vnitřním ocelovém schodišti,“ dodávají.

Interiér o celkové užitné ploše 212 metrů čtverečních je vybaven poměrně skromně až fádně. Spodní podlaží slouží starší generaci, vrchní pak mladší. Nejzajímavějším prvkem interiéru je klikaté ocelové schodiště se zábradlím ve formě černých provazů. V interiéru se stejně jako na fasádě domu opakuje bílá a dřevo, přičemž stropy si nechaly surový betonový ráz.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Masparti