26.11.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Italské architektonické studio Messner Architects realizovalo v v Dolomitách na severu Itálie již druhou vyhlídku Bella Vista, která má obdobný design jako její o tři roky starší předloha. Minimalistická stavba s minimálním zásahem do krajiny je spíše naučným místem než masivní rozhlednou.

Druhá vyhlídka byla vybudována na základě pozitivního ohlasu na tu první, jejímž zadavatelem a investorem byla nadace starající se o Dolomity. Cílem bylo opět zvýšení turistické hodnoty a popularity Dolomitů, které mají rozlohu krásných 142 000 hektarů světového dědictví UNESCO.

Messner Architects se snažili o co nejmenší zásah do krajiny. Jejich vyhlídka proto není další přidaný kus, ale jen terénní úprava jednoho z vrcholků kopce formou řezu a jejího vyzvednutí. Bella Vista mí tak tvar ocelového rámu tvořícího silný pás naplněný zeminou. Vzniká tak vnitřní prostor pro vstup návštěvníka lemovaný naučnými nákresy o okolní krajině.

Čtěte další články na téma rozhledna

Foto: Oliver Jaist
Zdroj: Messner Architects