11.07.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na okraji stotisícového švédském města Lund bude v takzvané Skandinávské vědecké vesnici postaveno první CO2 neutrální muzeum spojené s vědeckým centrem. Design budovy navrhlo v mezinárodní soutěži dánské studio Cobe. V srdci dvoupatrové budovy bude stát zahrada.

Budova nového Science Centra s muzeem se chce stát vzorem pro podobné stavby jinde po světě. Design budovy odráží snahu o udržitelnost a šetrná řešení. Výběr materiálů i celé fungování budovy tomu proto bude uzpůsobeno. Konstrukce musea bude ze dřeva a střecha bude pouze z fotovoltaických článků, které budou generovat dostatek energie pro pokrytí potřeb muzea.

Centrum bude na 6 000 metrech čtverečních a dvou podlažích nabízet výstavní sály, galerii, dílny, muzejní obchod, restauraci, kanceláře a malé hlediště. V samotném srdci budovy bude malý zelený park s vzrostlými stromy. Dokončení se plánuje na rok 2024.

Čtěte další články na téma Švédskoekologie

Foto a zdroj: Cobe