08.12.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

V téměř pětimilionovém čínském městě Changzhou, česky přepisovaném jako Čchang-čou, byla dokončena výstava muzea Liyang od šanghajského architektonického ateliéru Crox. Organicky tvarovaná stavba, splňující označení pro blob, působí jako opracovaný kus dřeva do obřího oblázku usazeném na zeleném kopci.

Crox představili poprvé svůj projekt v roce 2018 a více než rok byla stavba realizována. Vybráno pro ni bylo krásné místo na okraji města u umělého jezera, které obklopují další kulturně zaměřené budovy. Už urbanistické řešení okolí se zelení, chodníky a posezením naznačuje snahu města Čchang-čou o vytvoření kulturně-odpočinkové zóny.

Liyang Museum se skládá ze čtyř podlaží. Podzemní je určeno pro parkování a technické zázemí budovy. Přízemí je tvořeno pomyslným zeleným kopcem s organicky tvarovaným bílým proskleným vstupem vedoucím do lobby, muzejního obchodu, malého náměstí a výstavní haly. První patro nacházející se ve vrcholcích zelených kopců ukrývá kancelář, malé nádvoří, výukovou místnost a lounge.

Druhé patro je nejprostornější a je rozděleno na výstavní část a dvojici propojených místností na konference a výuku. Poslední patro už nabízí pouze vyhlídkovou terasu a zahradu na střeše. Architekti z Crox zde velmi efektně propojili zeleň se samotnou hmotou muzea, která je tvořena ohýbanými hliníkovými plechy barvenými do dřevěných tónů. Celková užitná plocha muzea činí 12 000 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma muzeumČína

Foto: Zhi Xia
Zdroj: Crox