30.03.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Newyorské architektonické studio Vural navrhlo atypický rodinný dům ukrytý v písečném valu na pláži. Ekologicky smýšlející novostavba má název Dune House a krom přízemního podlaží nabízí také ještě soukromější podzemí se čtyřmi ložnicemi.

Dune House byl navržen pro mys Cape Cod, který najdeme nedaleko města Boston ve státě Massachusetts. Krásná krajina a bělostné písečné pluže by zdobil nepříliš viditelný dům ukrytý v písečném valu jako bunkr. Vést by k němu měla cestička, která stavbu stejně jako val rozděluje napůl a pokračuje až k moři v podobě mola.

Interiér je dvoupodlažní. V přízemí najdeme za velkými prosklenými stěnami obývací část s kuchyní. V podzemí přístupném po vnitřním schodišti najdeme čtyři ložnice a další obývací pokoj s barem. Novostavba by nebyla připojena na žádné sítě, proto jsou poblíž plánované fotovoltaické panely a malé větrné elektrárny.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Studio Vural