31.03.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Japonské architektonické studio Velocity dokončilo ve městě Okazaki, které se nachází v japonské prefektuře Aiči, novostavbu kancelářské budovy fungující zároveň jako sídlo ateliéru. V hustě zastavěné čtvrti Sanno vyplnili téměř celý prostor pozemku bílou budovou ze dřeva. Střechu má prohnutou a funguje jako terasa.

Na místní poměry nemalý pozemek se rozhodli architekti ze studia Velocity zastavět dvoupodlažní budovou. I když by klasickou dvoupodlažní budovu místní regulativy nejspíš dovolily, neboť zde jsou různé výšky domů, rozhodli se vytvořit střešní prostor jako celou terasu.

Před objektem tedy najdeme jen malou předzahrádku s velkou prosklenou fasádou. Už zde je vidět subtilní prohnutá střecha. Konstrukce celého domu je velmi nezvykle ze dřeva. I hlavních 12 nosníků střechy jsou dřevěné a tvoří je několik dřevěných prken slepených do jednoho celku podepřeného v interiéru jen subtilními hranolky.

Interiér kanceláře je tak otevřený a vzdušný. Na naše poměry velmi strohý až chudý. U moderních počítačů stojí staré židle, police zejí prázdnotou, pracovní stoly jsou vybavené jen tím nejnutnějším. Osvětlení je řešeno levitujícími zářivkami. Všude je přiznán stavební materiál dřevo. Zajímavostí jsou skleněné výklenky se zelení či stromy a střecha s jídelnou a posezením u prorůstajících stromů.

Čtěte další články na téma Japonskokancelář

Foto a zdroj: Studio Velocity