01.04.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Japonské designérské studio Nendo a jeho hlavní designér Oki Sato dokončili v klidné čtvrti v Tokiu novostavbu dvougeneračního rodinného domu. Moderní bílý kvádr s jednou prosklenou čelní stěnou je narušen mohutným schodištěm, které začíná zeširoka na pozemku před domem a prostupuje jím až ke střeše.

Stairway House vyrostl na okraji Tokia v klidné vilové čtvrti, kde jsou krom rodinných domů na sebe namačkané také bytové domy. Zadáním bylo navrhnout moderní dvougenerační dům. Nendo nenavrhuje nic zbytečně přezdobené, jen s jednoduchým, ale funkčním nápadem.

Třípodlažní objekt je situován na okraj pozemku tak, že tři strany pomyslné bílé kostky tvoří plná zeď. Do zahrady se dům otevírá celoprosklenou fasádou narušenou mohutným strmě stoupajícím schodištěm, které začíná na pozemku před domem. Celé schodiště nemá běžnou funkci, ale slouží k výstavě květin, které s oblibou pěstuje jeden ze starších obyvatelů domu.

V přízemí najdeme obývací pokoj s jídelnou, kuchyni, ložnici, studovnu, koupelnu a toaletu. Ve velkém schodišti jsou ukryty úložné prostory a schodiště do dalších pater určených pro druhou část rodiny. V prvním patře najdeme obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, koupelnu, toaletu a úložné prostory. Po schodišti se dostaneme do druhého patra, kde najdeme hlavní ložnici, studovnu, místnost pro kočku, dětský pokoj a úložné prostory. Vše nezbytné jen v trochu nevšedním pojetí.

Čtěte další články na téma bydleníNendo

Foto: Takumi Ota a Daici Ano
Zdroj: Nendo