04.05.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve švýcarském městečku Le Brassus byla dokončena první ze série staveb rozšiřujících historické sídlo luxusní hodinářské značky Audemars Piguet. Ateliér s muzeem má tvar spirály částečně ukryté pod zemí. Střecha je v létě pokryta trávou, v zimě sněhem. Návštěvníci se mohou kochat výhledem do krajiny nebo pohledem na práci hodinářů.

V roce 2014 si značka Audemars Piguet, jejíž historie sahá až do roku 1875, vybrala čtveřici ateliérů v čele s BIG, aby pro ni navrhli rozšíření historické budovy. Cihlový objekt v krásné krajině v malebném městečku Le Brassus, které se nachází na jihu Švýcarska, má postupně rozšířit muzeum s ateliérem a opodál pak dům pro hosty.

Po téměř šesti letech byla novostavba nazvaná La Maison des Fondateurs. První částí projektu byla rekonstrukce historické budovy, kde prohlídka začíná. Nezbytné části byly ukryty i do podzemí, na které navazuje novostavba s tvarem spirály. Díky mírnému svahu spirála částečně vykukuje nad zemský povrch a nabízí tak nejen dostatek denního světla, ale také skvělý výhled do nedotčené krajiny.

Interiér spirály je spíše přehlídkou dovedností. Díky proskleným stěnám může návštěvník pozorovat mistry hodináře při práci, ale prohlédnout si i vystavené objekty, což nejsou vždy jen finální hodinky, ale i hodinové stroje a další unikáty. V budově samozřejmě nechybí foyer pro návštěvníky, nezbytné zázemí a obchod.

Čtěte další články na téma BIG

Foto: Iwan Baan
Zdroj:
BIG