17.07.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architekti z nizozemského ateliéru MVRDV dokončili a pro veřejnost otevřeli multifunkční objekt Concordia Design Wrocław. V centru polské Vratislavi je výsledkem konverze bývalého chátrajícího bytového domu, zásadní rekonstrukce a přístavby o moderní částečně prosklenou hmotu. Vrcholem je veřejně přístupná terasa na střeše.

Stavbu najdete na nemalém ostrově Słodowa Island, který ze dvou stran obtéká řeka Odra a obklopují zelené plochy se vzrostlými stromy. Původní budova z 19. století bylo nedostavěné torzo se sedmi podlažími a šesticí masivních balkónů. K neudržované až chátrající budově byl přistavěn slepenec nižších budov, který obytnou část hyzdil.

Architekti z MVRDV navrhlo ponechat z původní budovy jen historickou fasádu, kterou opravili a přidali novou střechu. K původní části přistavěli novou hmotu, jenž je pokračováním historického objektu a prodlužuje jej moderním přístupem o další dvě třetiny. Vznikla tak jednoduchá stavba nesoucí název Concordia Design Wrocław.

Celková užitná plocha činí po dokončení 7 000 metrů čtverečních. Nová část se částečně odkrývá prosklenými místy na fasádě a prosklenou terasou na střeše. Na sedmi podlažích najdeme sdílené kanceláře, restaurace, kavárny, konferenční prostory a mnohé další. Interiér zdobí například ruční malby od místních umělců nebo zelené stěny. Výstavba trvala celkem dva roky.

Čtěte další články na téma konverze

Foto a zdroj: MVRDV