17.08.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Více jak 13milionové čínské město Tchien-ťin se proměňuje. V zátoce v oblasti Binhai postupně vznikají stavby pro místní obyvatele. Jedním z prvních je multifunkční budova The Wave od místního studia Lacime Architects. Futuristický objekt slouží jaké muzeum umění, venkovní divadlo i veřejný prostor. Na moře se vyhlíží z teras.

V plánu je zastavět část zátoky kulturními a zábavními objekty a propojit místo s nedalekými parky Tianjin Binhai Aircraft Carrier Theme Park a Binhai Matsu Cultural Park. Architekti z místního ateliéru Lacime Architects se inspirovali vlněním moře a vytvořili futuristický objekt velké vlny. Návrh neobsahuje jediný ostrý roh a reflektuje tak okolní krajinu.

Stavba je postavená z ocelové konstrukce díky parametrickému modelování. Fasáda je prosklená a na obě strany pokračuje velkými terasami s výhledem do krajiny a na druhé straně pak na moře. Plášť budovy je tvořen 13 tisíci kusů hliníkových prvků připomínající šupiny nějakého zvířete.

Objekt slouží jako muzeum moderního umění, ale plánována jsou zde i venkovní divadelní představení. Interiér je přístupný pouze výtahem. Najdeme v něm lesklou podlahu mající připomínat moře. Stěny jsou stejně zaoblené jako exteriér. Tmavé chodby osvětlují velké stropní světlíky. Celková užitná plocha objektu a přilehlého prostranství je 3 563 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma muzeum

Foto: CAAI
Zdroj: Lacime Architects