28.12.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánský architektonický ateliér BIG postavil v New Yorku na 126. ulici nový multifunkční, převáženě bytový dům. Má tvar písmene T a jedna z částí se vznáší nad starší komerční budovou. Nejmohutnější část stavby směrem do ulice je prohnutá a více tak odráží světlo do ulice. Projekt se díky tvaru jmenuje The Smile.

BIG měli za úkol navrhnout zcela nový objekt na pozemku majitele sousedního domu na 125. ulici, kde se nachází komerční prostory. Novostavba měl být z drtivé většiny bytový dům, ale v přízemí měli být obchody a galerie.

Bjarke Ingels se svým týmem proto navrhli budovu ve tvaru písmene T, kde by se část budovy vznášela nad starším objektem, ale v přízemí s ním byla propojena. Nejzajímavější je prohnutí domu ve 126. ulici, kde se fasáda prohýbá a ustupuje směrem vzhůru. Použitý šachovnicový vzor pak fasádu ozvláštňuje.

Třetina nabízených bytů je koncipována jako cenově dostupné. I přesto je tu zaměření na komunitní bydlení. Dům nabízí společné sauny, tělocvičny, bazén na střeše i možnost posezení. Jednotnou linkou interiéru je přiznaný beton, tmavé stěrky a barevné zdobné prvky v parketovém vzoru. Interiér je díky architektuře nadměrně osvětlen.

Čtěte další články na téma BIGNew York

Foto: Pernille a Thomas Loof
Zdroj: BIG