26.11.2009 –– interiér –– Zuzana Dobrovolná

Chodíte neradi k zubaři? V našich krajích většinou vejdete do bílé místnosti nevalné nemocniční vůně, ozdobené bílým nábytkem. Možná by se Vám zalíbila japonská zubní ordinace v Fukayamě poblíž Hirošimy, kterou Keisuke Maeda ze studia UID Architects přetvořil ze sterilního prostoru na příjemný a klidný zážitek.

Na prostoru dvou pater a celkové rozlohy více než 400 metrů čtverečných  se nenalézá jen zubařské zázemí, ale i kosmetický salon a vlastní kancelář studia UID Architects. Tato kombinace povolání, které každé potřebuje jiný prostor, jinak řešený s jiným přístupem, je poněkud neobvyklá.

Keisuke Maeda se snažil zmírnit přechod z venkovního prostředí do vnitřního tak, že po příchodu do budovy před sebou uvidítě několik stromů v podobě malého lesíku. Prolomení hranice mezi zahradou a vlastním prostorem stavby se snaží zlomit i průhledy, které mnohdy narušuje zeleň. Cílená nepravidelnost interiéru tak oči čekajícího pacienta, i toho v ošetřovacím křesle, zavede do vstupní zahrady, která se v detailu jakoby prorůstá vším.

Vnitřní prostor je členěn několika čtvercovými okny, někdy vyplněné mléčným sklem, někdy nechané jako průhled prostorem. Zdánlivě náhodné umístění těchto otvorů vytváří soukromí na správných místech a zároveň prostorový rytmus – spojovací článek, který každá budova potřebuje. Klidným, soukromým a velmi jemným prvkem, jenž může rozdělit okamžitě místnost je také velká látková plenta, která působí velice lehce.

Interiér i exteriér je výrazný použitím několika druhů dřev. Nejenže tedy je dům obložený tímto materiálem, ale uvnitř se skrývají uklidňující malby letokruhů na stěnách obložených například cedrem.

Foto a zdroj: UID Architects