20.04.2011 –– interiér –– Jiří Jaroš

Velmi osobité rekonstrukce se dočkal kostel svatého Jakuba, který stojí v nizozemském městě Utrecht. Studio Zecc Architecten zde opět dokázalo interiérovou vestavbou zútulnit velmi štědrý a prosvětlený prostor. Kostel, který si zachoval svůj původní ráz, je nyní moderním bytem, který se může chlubit 475 metry čtverečními obytné plochy.

Volný prostor je jedním z trendů moderního bydlení a určitě jím ještě dlouho bude. Otevřené a světlé prostory a pocit svobody jsou lákavé, ale mnohdy není snadné je vytvořit. Zvláště v městské zástavbě. Pokud se však jedná o rekonstrukci většího bytu nebo ještě lépe rodinného domu, lze vykouzlit prostory, které budou velkorysé po všech stránkách a budou vyhovovat vašim představám. S trendem volného prostoru se postupně začal objevovat pojem „loft“, který je však v dnešní době skloňován tak často, že už si pod ním spousta developerů představuje i garsonku s vyšším stropem. Objevuje se však spousta projektů, které mají jako základní myšlenku právě netradiční využití původně účelových nebo už historických staveb. Lze totiž říct, že ta nejlepší místa už jsou zabraná.

Utrecht v Nizozemsku je místem, kde se nachází stavba, která je příkladem zmíněných trendů. Studiu Zecc Architecten se podařilo rekonstruovat již druhý historický kostel sv. Jakuba a vytvořit tak velmi prostorné obydlí. V Nizozemsku se v 70. letech nacházelo přes 1000 kostelů, které již nespravovala církev. V současnosti toto číslo dále roste. Více než jedna třetina kostelů byla zbourána a dalším demolice hrozí. Proto není divu, že rekonstrukce jakéhokoliv typu je vítaná.

Starokatolický kostel byl léta využíván jako showroom nábytku a zasedací místnost obyvatel města. Nyní je z kostela velmi prostorný dům. Jeho prostornost však byla zprvu na škodu. Církevní stavba s vysokým stropem a vysokými vitrážovými okny by nepůsobila ani útulně a ani moderně. Jediné, co zde nechybělo, bylo světlo. V roce 1990 se kvůli tehdejšímu účelu stavby vybudovalo mezipatro, které pak padlo za vzor novému designu interiéru. Část patra byla odstraněna a nahrazena schodištěm s mezipatrem. Díky tomu se obě patra propojila a umožnilo to lepšímu prosvětlení interiéru. V úrovni mezipatra jsou koupelna, ložnice a studovna, které jsou osvětleny otvory ve stěnách.

V horním patře interiérové vestavby vznikl velmi příjemný a útulný prostor. Slouží jako společenská místnost a díky vysokým oknům je zde dostatek světla. Celý koncept rekonstrukce historického kostela je velmi originální, nevšední a má své kouzlo. Možná se najdou jedinci, kteří považují podobný způsob rekonstrukce za kontroverzní. V důsledku však právě rekonstrukce zachránila stavbu před demolicí společně s tím, že si zachovala svůj půvab a historický ráz.

Čtěte samostatný článek Z bývalé kaple luxusní bydlení s varhany

Foto a zdroj: Zecc