08.08.2011 –– interiér –– Ondřej Krynek

Až do poloviny ledna 2012 je možné v newyorském Brooklyn Museum shlédnout impozantní architektonickou instalaci ReOrder od Situ Studio, která specifickým pojetím interiéru vytváří díky nadýchaným světelným sloupům v obrovské hale muzea intimní prostředí pro setkávání, relaxaci a vychutnání si menších dočasných výstav.

U nás nijak známé šest let staré newyorské Situ Studio si s necelými tisící metry čtverečnými velkého sálu v prvním patře Brooklyn Musea poradilo velmi originálně. Jejich instalace ReOrder s podtitulem Architektonické prostředí, využívá současného čtvercového sálu, na který implementuje své moderní a velmi efektní pojetí základního architektonického prvku, kterým je sloup.

Designeři rozdělili prostor čtyřmi skoro až ke stropu tyčícími se bílými stěnami, které prostor dělají intimnější. Do prostoru umístili 16 sloupů, jejíchž tvar vychází z klasického dórského slohu ze starověkého Řecka. Sloupy však byly proti svému fádnímu tvaru deformovány, vytvořena jim byla navrch rozmanitě vyklenutá konstrukce z prosvětlené tkaniny a kousek nad zemí dokola připevněny lavičky.

Nový prostor by měl sloužit jako centrum určené k setkávání lidí, místo pro návštěvníky muzea, prostor pro relaxaci, konání přednášek, různých představení nebo menších dočasných výstav. I když se zdá instalace ReOrder jako skvělý nápad, jedná se o dočasný projekt, který bude ukončen 15. ledna 2012.

Čtěte všechny články na téma New York

Foto a zdroj: Situ StudioBrooklyn Museum