28.01.2014 –– interiér –– Jana Pokorná

Francouzské architektonické studio NZI Architectes zrekonstruovalo v Paříži původně  umělecký ateliér ve vzdušný loft s výhledem do dvora bytových domů. Architekti si pohráli s prostorem tak, aby byl co nejvíce vzdušný a oddělení jednotlivých částí bytu bylo co nejméně nápadné a následovala jedna druhou.

Zrekonstruovaný loft, který byl původně ateliérem, architekti vyřešili jako jeden ucelený prostor, kde jsou i přesto kompaktně oddělené jednotlivé části s jejich úlohou, ale přesto jsou rozdělené na různé úrovně, takže došlo k nenásilnému rozčlenění. Prostor s rozlohou jen 50 metrů čtverečních nabízí luxusní pět metrů vysoké stropy, tudíž by mohl být řešen i vestavbou dalšího patra, což by značně ušetřilo místo a dalo možnost rozmanitější dispozici.

Prostor je navrhován tak, aby tu nic nerušilo a dodával pocit velkého prostoru. Proto se stala dominantou  ložnice, která se nachází na patře nad kuchyní. S tou je propojená schody, které zároveň fungují jako úložný prostor v kuchyni. Ložnice je nápadná prosklenou zdí, díky které mají její obyvatelé přehled o celém bytě.

Celkově má prostor působit útulně a dodávat pocit domova. Zajímavě také prostory ozvláštňuje zkosená střecha, která dodává rekonstrukci bytu za 70 000 eur, tedy v přepočtu dva miliony českých korun, ten správný šmrnc. Interiér je vybaven novým stylovým nábytkem, ale také různými originálními kusy.

Studio NZI Architectes má svou základnu v Paříži a předními architekty jsou Sandra de Giorgo a Gianluca Gaudenzi. Architekti si po sbírání zkušeností v roce 2011 založili  vlastní kancelář. Kladou důraz, aby jejich práce byly v souladu s životním prostředím a jejich stavby měly nějaký význam. Věnují se všem možným stylům, také se účastní mnoha architektonických soutěží.

Čtěte další články na téma bydlenírekonstrukce

Foto a zdroj: NZI Architectes