30.03.2016 –– interiér –– Nora Behová

Australští CarterWilliamson Architects zrenovovali řadový dům na předměstí Sydney. Tradiční vzhled přední fasády byl zachován, aby stavba vizuálně ladila ve svém kontextu. Uvnitř však vznikl netypický, moderní interiér, plný světla a unikátních řešení s posuvnými dveřmi, střešním oknem, odhaleným kamenem a flexibilními prostorami.

Vytvořit svěží, moderní domov, ale zároveň zachovat respekt historické hodnotě stavby z roku 1850, to bylo hlavním úkolem renovace řadového domku v australském Balmain, vedené pod dohledem architektů z Carterwilliamson Architects. Na první pohled stavba opravdu nijak nevybočuje z řady domků na předměstí Sydney.

Ovšem uvnitř nás přivítá prostor, jenž důmyslně vytváří dojem otevřeného a prosvětleného prostředí, zároveň klade důraz na citlivé použití materiálů a zanechání původního pískovcového kamene na mnoha místech v domě jakožto připomínky jeho historie a původní podoby. Dalším z důrazných prvků interiéru jsou rozlehlé posuvné dveře. Nacházejí se na pomezí předsíně se společnou místností, která leží nalevo od vstupu a naproti od první ložnice, a slouží jako zdi s nepřekonatelnou výhodou, že je lze téměř zcela odstranit.

Tím se otevře výhled do hlavního prostoru, jemuž dominuje zvýšený šikmý strop přivádějící světlo skrz střešní okno. Bližší, obývací část je pískovcovými sloupy oddělena od kuchyňského koutu a jídelního stolu, jejich rozlišení také vizuálně napomáhá drobná změna v úrovních podlahy a přechod z kobercového pokrytí k hladkému.

Při stolování či vaření je možno užívat si výhled na terasu a upravený, zelený dvorek, a to díky proskleným dveřím rozkládajícím se po celé šířce zadní stěny domu. Nad tímto se nachází další patro, kam nás vyvede zpoza kuchyňské linky a kolem koupelny postranní schodiště. Zde nalezneme druhou koupelnu a ložnici, které vévodí lehce vysunuté okno táhnoucí se opět po celé šířce zadní fasády. Umístění prvního patra je řešené tak, aby při pohledu zepředu z ulice nebylo vidět za původní, klasickou šikmou střechou domku a zároveň v ní bylo umožněné vytvořit již zmíněné střešní okno v přízemí.

Čtěte další články na téma interiérrekonstrukce

Foto a zdroj: CarterWilliamson Architects