20.07.2016 –– interiér –– Ondřej Krynek

Slavné nizozemské architektonické studio MVRDV se přestěhovalo do nových kanceláří, které si sami zrekonstruovali dle vlastních představ. Bývalý industriální objekt proměnili architekti v pestrobarevný a hravý prostor, kde najde své místo 150 zaměstnanců, kteří pracují na velkých projektech po celém světě.

MVRDV se přestěhovalo hlavně kvůli expanzi týmu, pro který byl původní prostor malý. Díky zkušenostem z předešlých kanceláří si architekti studia chtěli navrhnout nový vstřícnější a produktivnější prostor. Ideální jim proto přišla budova Het Industriegebouw, který je velkou komunitou začínajících malých firem, zajímavých tvůrců i malých podnikatelů.

Velkorysý prostor 2 400 metrů čtverečních byl ponechán v maximální vzdušnosti a transparentnosti, proto zděné příčky nahradily skleněné. Expandující tým má být jako rodina, proto se ke kancelářím přistupovalo jako k rodinnému prostoru, kde nemá chybět obývací pokoj, jídelna a pohovka, kde mohou všichni sedět pohromadě. Základem je pracovní prostředí v bílé barvě řešené jako open space. Světlíky a dodatečné osvětlení pak přivádí dostatek světla do nejdůležitějších míst kanceláří.

Zbylá část je rozmanitější jak barevně tak svou konstrukcí. Nelze si nevšimnout červené, zelené, žluté, oranžové i modré zasedací místnosti s rozdílným posezením, schody jako tribunou pro sledování filmů na plátně, kulatou dřevěnou recepcí naproti vchodu i elegantně umístěné zeleně na závěsném stropním systému. Poválečná budova z roku 1952 se proměnila citlivým zásahem v efektní místo pro zrod moderní architektury.

Čtěte další články na téma MVRDVkancelář

Foto a zdroj: MVRDV