26.04.2017 –– interiér –– Ondřej Krynek

Francouzský architekt Vincent Parreira přestavěl fotografický ateliér v historickém centru Paříže na dva unikátní byty. Každý z bytů nabízí středně velkou užitnou plochu okolo 80 metrů rozloženou na dvou podlažích. Nejlepší je samozřejmě výhled na město z panoramatických oken.

Půdní byty vznikly renovací původního fotografického ateliéru, který v historické budově v centru Paříže vznikl v 19. století. Architekt Vincent Parreira se rozhodl ateliér rozdělit na dva byty, kde každý bude mít dvě úrovně a identické vybavení. Panoramatická ateliérová okna, která jsou největším benefitem byla nahrazena novými ve stejném duchu, interiér pak prošel kompletní rekonstrukcí.

Výsledkem je ložnice a koupelna na spodní úrovni apartmánu, na horní úrovni pak chodba, obývací pokoj, kuchyně a další nezbytné zázemí. Obě úrovně spojuje točité schodiště, které svým designem odkazuje do doby vzniku ateliéru. Druhá část horní úrovně zahrnuje požární schodiště, klimatizační jednotky a další nevzhledné části, proto se architekti rozhodli otevřít byt jen jedním prosklením s výhledem do ulice a na město.

Interiér je koncipován jako jednoduchý svým designem i materiály. Dřevěné podlahy a bílé stěny jsou v ladné harmonii. V kuchyních a koupelnách se opakuje obložení kamenem. Interiér dekoruje stylový nábytek, svítidla i dekorace. Majitelé obou bytů se shodně snažili byt očistit od nadbytečných dekorativních prvků.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Vincent Parreira