18.03.2019 –– interiér –– Ondřej Krynek

Nepřehlédnutelná budova krásné vodárenské věže na Letné v Praze pochází z druhé poloviny 19. století. Po mnoha přestavbách se konečně dostala do šikovných rukou a ateliér Petr Hájek Architekti dokončili její zdařilou rekonstrukci. Objekt funguje jako centrum mládeže, společenský sál i observatoř.

„Původně byla vodárenská věž jedinou místní dominantou s výhledem na panorama města. V čase však byly okolní pozemky zastavovány a věž postupně pohled na město ztratila, oslepla. Zrak jí vrátil námi navržený periskop. Pro umístění periskopu jsme využili komín parního stroje pro čerpání vody. Periskopem lze díky výkonné optice a elektronickému navádění na sledovaný cíl sledovat nejen horizont a panorama města, ale i nebeské objekty jako jsou například Měsíc, planety Mars, Jupiter, Saturn a mnohé další,“ uvádí architekti Petr Hájek, Martin Stoss, Tereza Keilová a Benedikt Markel.

„V nejvyšším místě v prostoru, ve kterém se původně nacházela hlavní vodní nádrž je navržen společenský sál. Je vybaven podlahou s elevací a výstavním systémem se světly. Bude sloužit k setkávání, výstavám, hudebním produkcím… Z tohoto sálu je přístupný ochoz věže, pozorovací kabina periskopu a provozní schodiště do krovu, kde je umístěn hodinový stroj. Zajímavostí je i dochovaný průstřel trámové konstrukce (pravděpodobně z období 2. světové války). V úrovni pod sálem, v bytě prvního topiče parního stroje, je nyní zřízena knihovna. Knihy obklopují celou místnost ve dvou úrovních a přispívají ke klidné a přemýšlivé atmosféře. Pod okna, odkud přichází denní světlo, mohou čtenáři usednout na prostorné lavice. Na knihovnu navazuje místnost čítárny s čajovnou,“ dodávají s tím, že v dalších úrovních věže najdeme klubovny s vlastním zázemím.

Přístavby okolo věže využívá dům dětí a mládeže spolu s mateřskou školou, které mají vždy samostatný vstup. K mateřské škole pak přísluší samostatná zahrada. Interiér prošel celkově velmi zdařilou citlivou rekonstrukcí, má nové podlahy i vybavení nábytkem na míru. Projekt započal v roce 2015 a realizace trvala pak přibližně tři roky. Projekt se uchází o cenu v soutěži Interiér roku 2018.

Čtěte další články na téma interiérrekonstrukce

Foto: Benedikt Markel
Zdroj: Interiér rokuPetr Hájek Architekti