21.03.2019 –– interiér –– Ondřej Krynek

U vstupu do stavební fakulty ČVUT v Praze vznikla nová kavárna spojená se studentkou čítárnou. V industriálním duchu ji navrhl pražský architektonický ateliér ZOAA. Otevřený a funkčně propojený prostor s efektním stropem má několik typů posezení pro pití kávy, čtení i práci.

„Jelikož jde o studentskou kavárnu na stavební fakultě, rozhodli jsme se použít základní materiály a prvky, se kterými se studenti denně potkávají ve škole. Obnažili jsme veškeré konstrukce až na beton a přiznali všechny instalace doposud ukryté v podhledu. Na stěně za baravou částí jsme vytvořili instalaci ze stránek vysokoškolských skript, ze kterých se studenti dnes a denně učí. Mysleli jsme i na zapomnětlivé studenty a na stěně za skladem s knihovnou jsme umístili tři role skicovacích papírů v námi navržených a vyrobených plechových boxech s odtrhávací lištou,“ uvádí k projektu architekti.

„Jako hlavní světlo nad barovým pultem jsem vytvořili model výztuže betonového trámu, kde jsme ohybovou výztuž nahradili světelnými trubicemi. Celý prostor je pak doplněn o závěsná svítidla na textilním kabelu, která jsou zavěšena na háčcích z důvodu variability převěšení svítidel takřka kamkoliv na podhledu z kari sítě. Kari síť taktéž slouží jako nosný prvek pro zavěšení různých prezentací, promítacího plátna apod,“ dodávají.

Interiéru o užitné ploše 500 metrů čtverečních najdou studenti několik typů posezení. Původní zaoblená konstrukce dala tvar knihovně i protilehlému baru, za kterým se ukrývá odpočinková a kreativní zóna. Najdete tu houpací křesla a velké role skicáku pro poznamenání svých nápadů. Celkově dostal prostor útulnou až domáckou atmosféru.

Čtěte další články na téma interiér

Foto a zdroj: ZOAA