09.01.2017 –– umění –– Ondřej Krynek

Sedm studentů čtvrtého ročníku Fakulty architektury na VUT v Brně postavilo na nádvoří brněnské radnice velký dřevěný objekt nazvaný Spine for Brno. Experimentální dřevěná struktura je tři metry vysoká a čtyři a půl metru dlouhá. Sloužit bude jako lavička a přístřešek.

„Úkolem bylo navrhnout víceúčelový architektonický objekt, který není jen městským mobiliářem za účelem odpočinku, ale zároveň vytváří prostředí pro interaktivitu mezi občany města. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům jsme od začátku pracovali s latěmi ze smrkového dřeva. Latě jsou spojovány pomocí dřevěných spojů a dále zpevněny bukovými čepy a lepidlem,“ přiblížil studentský projekt architekt Martin Kaftan, pod jehož vedením byl projekt nakonec postaven.

Dřevěná struktura vznikla v rámci ateliéru Meeting joint (Místo spojení) na Ústavu experimentální architektury FA VUT v Brně. Předem v dílně připravený objekt navrhla jedna ze studentek Petra Kovaříková, která pak spolu se čtrnácti spolužáky strukturu na místě smontovala. „Když si vyzkoušíte sestavit konstrukci od začátku až do konce, tak vás to hodně poučí, jak příště navrhovat účelněji, rychleji a levněji,“ přiznala Petra Kovaříková.

Čtěte další články na téma Brno

Foto a zdroj: VUT Brno