16. dubna 2019 –– móda –– Dagmar Hujerová

Na konci března otevřela Lenka Vacková v Čechově ulici na Letné svůj nový obchod s deadstockovými látkami Textil Mountain. My jsme se za ní vypravili, aby nám o svém novém projektu, kterému momentálně vrcholí sbírka na Hithitu řekla pár slov.

Ahoj Lenko, tak asi na začátek klasicky, kde celý ten nápad na Textil Mountain vlastně vznikl?
Celý nápad postupně vysublimoval z práce kterou jsem dělala v předešlých letech. Nevznikl by bez mé předchozí praxe v továrně, která recykluje textilní odpad. Tam jsem viděla, jak to všechno funguje, a kolik odpadu vzniká. Celý projekt jsem připravovala kolem tři čtvrtě roku. Řekla jsem si, proč vlastně už něco takového neexistuje a najednou se mi na to začaly nabalovat další a další věci, až vzniklo tohle všechno.

Jak by jsi Textil Mountain dál přiblížila lidem?
Celej ten projekt je o tom, že má využívat textilie, textilní metráž a textilní galanterii, která by jinak zůstala někde ladem, zbytečně se zrecyklovala, šla do spaloven, nebo na skládku. Čímž se ničí přírodní zdroje, nebo se spotřebovává nová energie na výrobu, nebo to leží někde na skládkách. Tak jsem si řekla, proč to nevyužít, když ta metráž někde leží a je k dispozici.
Takže v první řadě Textil Mountain funguje jako prodejna textilu a galanterie. V druhé řadě fungujeme jako opravárna, abysme prodlužovali životnost věcem který mají lidi rádi a tím pádem zamezili spotřebě nových věcí, nebo aspoň prodloužili jejich životnost. Dále bychom rádi pořádali přednášky, workshopy a také vyrábíme reklamní textil.

Co má člověk očekávat pokud si k vám přijde nechat něco opravit?
Přijde, přinese něco na opravu, my se na to koukneme a řekneme za jak dlouho jsme schopni to udělat. Teď jsme tu pánovi opravovali roztrhlou bundu na počkání, protože říkal že musí jet na hory a že by ji potřeboval :). Když máme čas, tak se to snažíme udělat co nejrychlejc.

A co všechno zvládnete opravit?
U oblečení dokážeme opravit takřka cokoliv, výměny zipů zvládáme, ale koženým věcem a botám bych se už vyhýbala, na ně si úplně netroufám, nejsem galanterní technolog, takže bych to raději přenechala kvalifikovanějším.

V čem si myslíš, že jste víc eko, než prodejny s novejma, ale ekologickejma látkama?
Sama za sebe si razím to, proč vyrábět vůbec nový materiály, když jiný který už tu jsou a leží ladem jsou k dispozici? I když tamty jsou eko, tak je musíš vyrábět od znova, a to stojí energii. Když je dostatek toho ostatního, tak proč to nevyužít?
Samozřejmě je to určitě super, protože tyhle alternativy jsou potřeba a nenahradíš vždycky všechno. Tenhle postoj zastávám, nejen co se látek týče. Funguju tak i v soukromém životě, že se nejdřív snažím najít něco co už je a nikdo to nechce, a až pak si koupím věc novou.

Lenko, teď ti bude končit na Hithitu kampaň, jejíž finální částka je sice už vybraná, ale stále ještě pár dní pokračuje. Když se vybere víc peněz na co budou využitý?
Nejprv chci říct, že hlavně děkuji všem co přispěli, sdíleli ale i jinak podporují, protože bez nich by se to nikdy nezvládlo! Finální kalkulace projektu byly o hodně víc, než je ta částka na hithitu. Takže každá koruna, co se vybere přes limit je potom k dobru. Všechny peníze co se vyberou navíc půjdou do nákupu nových materiálů a nebo když jedu ty materiály shánět, tak aby tady mohl bejt někdo jinej a nemuselo se zavírat a měla jsem i na výplatu a tak :)

Čtěte další články na téma ekologierozhovor

Foto: Karolína Ketmanová
Zdroj: Textile Mountain