28.05.2012 –– architektura –– Lucie Sieglová

Dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group (BIG) navrhlo komplex tří muzeí a galerie, který bude tvořen čtyřmi, ze zemního valu vystupujícími kvádry. V hlíně částečně ukrytý komplex architekti podzemním tunelem propojili se sousedícím historickým bunkrem, na jehož střechu jako memento války a boje umístili skleněné dělo.

Komplex s názvem Blåvand Bunkermuseum, který zastřeší muzeum vojenských bunkrů, muzeum jantaru, histolárium a výstavní galerii, vyroste v rekreačním středisku Blåvand, ležícím na západě Dánska v chráněné krajinné oblasti okolí města Varde. Bylo proto nutné navrhnout takovou stavbu, která by zásadním způsobem nepozměnila ráz tamní krajiny.

To se architektům ze studia BIG, kteří předložili projekt skládající se ze čtyř samostatných budov ve tvaru kvádru, jež svým citlivým pojetím zcela zapadají do okolní scenérie, beze zbytku podařilo. Teprve pohled zblízka odhalí uprostřed vyvýšeniny proti sobě vystupující prosklené stěny, které ohraničují malé čtvercové nádvoří, z něhož se bude vcházet do jednotlivých objektů.

Stejně jako exteriér, také interiér muzeí se vyznačuje nenápadnou jednoduchostí. V prostorách, které budou – přestože jsou z poloviny pod zemí – díky transparentním skleněným stěnám a světlíkům zásobeny dostatečným přísunem denního světla, mají převládat bílé zdi kombinované s šedí pohledového betonu. Komplex, který zaujímá celkovou plochu 2 500 metrů čtverečních, nabídne kromě výstavních prostor také kavárnu.

Originální, ale přesto nerušivou koncepcí nový komplex respektuje zachovalý Tirpitzův vojenský bunkr, který stojí hned vedle. Zároveň je svým jednoduchým a vzdušným pojetím protikladem k těžkopádnosti, kterou se tyto vojenské stavby vyznačují. Na historickém bunkru bude jako vzpomínka na události druhé světové války, které se zde udály, stát vojenské dělo vytvořené z ocelové konstrukce a skleněných panelů, skrze které budou návštěvníci konfrontováni se surovou scenérií pobřeží Severního moře. Střílny děla budou tvořit dva obří teleskopy, které poskytnou výhled do okolní krajiny.

Čtěte všechny články na téma muzeum, DánskoBIG

Knihu Yes is More od architektuře BIG zakoupíte na DesignBuy.cz

Foto a zdroj: BIG