05.02.2013 –– architektura –– Ondřej Krynek

Japonské studio Enjoy And Architecture dokončilo nedaleko Tokia malý rodinný domek pro mladý pár. Minimalistická bílá stavba tvaru kvádru má zajímavě řešený interiér, který je maximálně zjednodušený a co nejvíce otevřený. Dominantní je velká obytná místnost, chráněná terasa a velké okno do zeleně.

Architekti ze studia Enjoy And Architecture neboli EANA pracovali s jasnými požadavky mladého a zatím bezdětného manželského páru. Pro výstavbu byl určen pozemek o velikosti 104 metrů čtverečních přímo u parku na kopci v rezidenční čtvrti v Hiyoshi mezi Jokohamou a Tokiem.

Architekti zastavěli plochu 45 metrů bílým minimalistickým kvádrem, vedle něhož vytvořili venkovní parkovací místo pro automobil. Celková užitná plocha třípatrového domku je dostatečných 91 metrů. Dispozice interiéru je řešena nejjednodušší možnou variantou s otevřeným obývacím pokojem se čtyřmetrovými stropy, který je centrem domu. Zde je zajímavě řešeno okno do zeleně, které se dá důmyslně otevírat či zastínit.

Na obývací část je napojen kuchyňský kout s jídelním koutem. Po schodech nahoru se dostaneme na terasu chráněnou vysokou zdí s výhledem oknem po stranách. Po schodech dolů se pak dostaneme do vstupní haly vedoucí do ložnice, budoucího dětského pokoje, koupelny s toaletou a k zabudovaným skříním. Hlavními materiály je dřevo, kov sklo a čistě bílá barva.

Čtěte všechny články na téma bydleníJaponsko

Foto a zdroj: EANA