23.10.2013 –– architektura –– Ondřej Krynek

Francouzský architekt Paul Le Quernec postavil ve městě Mylhúzy, ležícím na východě Francie nedaleko od hranic s Německem a Švýcarskem, tvarově i barevně pozoruhodné kulturní centrum. Dvoupatrový objekt nepravidelného tvaru připomínající spadlý kus meteoritu září barevným kontrastem a vyčnívá ostrými hranami.

V nemalém 112tisícovém francouzském městě Mylhúzy, ležícím nedaleko Basileje, vyrostlo černo-růžové kulturní centrum od studia, které vede Paul Le Quernec. Místo určené pro stavbu nemohlo být určeno pro jiné účely, i když snaha postavit zde hřiště či jiné veřejně prospěšné místo údajně byla. Mezi klasickou zástavbou v relativní zeleni nakonec vyrostlo nové kulturní centrum, na které mohou být obyvatelé pyšni nejen pro svou extravaganci.

Dvoupatrová budova s šedým pláštěm má svou hmotu definovanou pomocí linií a trojúhelníků, které se odráží ve všech prostorách budovy. Dynamické vzezření evokuje architektonické smýšlení Daniela Libeskinda, který si s hmotou budou pohrává obdobně. Dvě patra nabízí mimo kanceláří, jednacích místností a běžného zázemí pro chod veřejného objektu především několik multifunkčních prostor a malé nádvoří. Celková užitná plocha je pak 1 250 metrů čtverečních.

Zajímavý je dekorativní přístup jinak tmavé fasády pomocí mřížky kryjící terasu i kontrast purpurové barvy na vnitřních stěnách. Okna jsou malá šikmá a opakovaná, interiér laděný vždy kompletně do jedné barvy pak velmi často připomíná vesmírnou loď. Kontrast k až chaotickému vestibulu a multifunkčním prostorám jsou menší místnosti a chodby v jednoduchém minimalistickém designu a rovných plochách.

Čtěte další články na téma Francie

Foto a zdroj: Paul Le Quernec