25.10.2013 –– architektura –– Pavel Cahlík

V lesích poblíž Ulster County ve státě New York vyrostla podivuhodná stavba, která v sobě snoubí moderní architekturu a ekologický pohled na víkendové bydlení. Ve skleněné věži od architektonického studia Gluck+ na vás čeká hned několik překvapení. A výhled je prostě fantastický.

Architektura nemusí být vždy vážná. Hlavní filozofií této rekreační stavby je propojení člověka s přírodou při současném zachování klientova životního stylu. Ne každý totiž dokáže žít ve dřevěném srubu uprostřed divočiny. Tower House na to jde od lesa nebo chcete-li s nadhledem.

Celý dům má tvar obráceného písmena L. Všechny tři patra věže zaplňují ložnice a koupelny, které jsou naprosto stejné jako u běžných domů. Díky důmyslnému systému větrání je v interiéru stále příjemná teplota. Ten využívá komínového efektu. Slunce ohřívá jižní prosklenou stranu. Chladný vzduch nasávaný z opačné strany domu, pak interiér ochlazuje.

Obývací pokoj byl inspirován hnízdem v koruně stromů. Ve výšce skoro deseti metrů nad zemí se nachází zcela bílý prostor, který je doplněn několika kusy tvarově čistého nábytku. Těchto skoro 100 metrů čtverečních má navodit pocit levitace a zabezpečit ničím nerušený požitek z přírody. Díky proskleným plochám se může kdokoliv stát součástí přírody a všech jejich rozmarů. Na střeše je navíc umístěna terasa s příjemným posezením.

Materiály jako zelené fritované sklo a ocel spíše evokují městskou stavbu. Málo kdo by si je dokázal představit na své chatce v lesích. Ale právě ony dodávají celé stavbě lehkost a eleganci. Ve skle se odráží les a celý dům tak vlastně splývá s okolím a stává se „neviditelným“. I takto se dá naplnit filozofie nezanechání výrazné ekologické stopy.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Gluck+