30.01.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architekti z australského Branch Studio Architects dokončili pozoruhodnou realizaci malého domku nazvaného Balnarring Retreat. Najdeme jej v krásné zelené přírodě na okraji vodní hladiny na jihu Austrálie nedaleko Melbourne. Puristické pojetí má pomoci v odtržení od běžného každodenního shonu.

Na celé realizaci má velkou zásluhu vybrané místo. Všudypřítomná zeleň, vzrostlé stromy lemující příjezdovou cestu a klidná vodní hladina s lemující drobnou florou, je silným základem pro úspěšný projekt. Branch Studio Architects dostali další projekt snů. Klient po nich chtěl vytvořit místo pro odtržení od každodenního shonu. Cílem bylo vytvořit místo pro relaxaci, čtení, víkendové posezení se sousedy, cvičení jógy i sváteční oběd s rodinou.

Architekti proto navrhli minimalistickou skořápku v moderním pojetí rozložení a materiálů. Ústředním bodem se stala příroda a především výhled na vodní hladinu. Dům je tedy uzavřený k příjezdové cestě a prosklením otevřený k vodě. Směrem od cesty vidíme tedy jen obložení fasády dřevem, dvě malá pásová okénka a betonové lemování chodníčku vedoucího ke vstupu.

Vše podstatné se odehrává uvnitř. Interiér je navržen pro minimum námahy a takzvané pomalé bydlení. Jediný uzavřený prostor je velmi zdařilá koupelna se sprchovým koutem. Zde je vše postaveno z betonu a zdobené sklem či měděnými trubkami. Hlavní obytný prostor není nijak dělený, obložený kompletně dřevěnými deskami. Vše potřebné tu však najdete. Vyklopit se dá jídelní stůl, kuchyně i postel, kterou je navíc možné oddělit závěsem.

Čtěte další články na téma bydleníAustrálie

Foto: Peter Clarke
Zdroj: Branch Studio Architects