04.10.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Britský architektonický ateliér Foster + Partners dokončil v kalifornském městě Cupertino unikátní Steve Jobs Theater. Budovu najdeme jej na okraji kampusu Apple Park. Má tvar kruhu složeného ze skleněných stěn a střechy z karbonových vláken. V podzemí najdeme sál pro 1 000 lidí.

Zadání na novostavbu, která by měla nabídnout místo kde se přátelé a návštěvnicí Apple Parku budou scházet nejen nad novými produkty, vzešla ze strany Applu v roce 2009. Norman Foster a jeho britské studio Foster + Partners bylo jasnou volbou, neboť právě oni jsou dvorními architekty značky a navrhují ji nejen většinu obchodů Apple Store, ale i celý Apple Park.

Steve Jobs Theater stojí na okraji kampusu v mírném kopci, kam vede cesta vinoucí se zeleným parkem. Právě to byl účel, aby návštěvníci zpomalili předtím, než se před nimi rozkryje nová budova. Nikoho nepřekvapí design budovy, která je navržena v současném stylu Apple tedy ze 44 identických radiálních 6,6 metru vysokých skleněných panelů tvořících kruh o průměru 41,5 metru. Na tyto panely je usazena největší střecha z uhlíkových vláken na světě o váze 80,7 tun. V okolí pak najdeme volný prostor s decentními lavičkami.

Přízemí budovy nabízí volný prostor pro setkávání lidí či případné doplnění například o prezentační zařízení. To hlavní najdeme v podzemí, kde je divadelní sál či spíše kinosál pro tisíc lidí. Do podzemí vede skleněný výtah, který se jako první na světe otáčí o 171 stupňů. Samozřejmě se do podzemí dostane i po schodech, které jsou vyrobené z precizně tvarovaného kamene.

Čtěte další články na téma Norman FosterApple

Foto a zdroj: Foster + Partners