21.11.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Uznávaný architekt Ramón Esteve dokončil jen pár kilometrů na jih od španělského města Valencie novostavbu rodinného domu. Usazen je mezi vinicemi a svým profilem s tvarem klasické chalupy se sedlovou střechou se snaží o moderní reinterpretaci tradičních místních domů. Z bílé hmoty vystupuje jen několik dřevěných kvádrů naznačujících vnitřní uspořádání prostor.

Novostavba domu se nachází na okraji obce Fontanars dels Alforins mezi rozsáhlými poli s vinicemi. Podlouhlá stavba byla umístěna na okraj mezi dvě na sebe kolmé vinice k vzrostlému borovicovému lesu. Architekt Ramón Esteve se pokoušel o maximální ekologickou i krajinnou integraci, proto zvolil jednolitou podlouhlou hmotu s klasickým tvarem sedlové střechy.

„Toto venkovské útočiště vycházelo z myšlenky tradičního venkovského domu se šikmou střechou, kam jsme poté chtěli zavést novou koncepci vnitřního prostoru.“

Ramón Esteve, architekt

Bílou hmotou domu, kterou obklopují stejně bílé chodníčky a terasy, prostupují dřevěné kvádry, jenž rozšiřují vnitřní prostor. Je tak opticky rozbitý monolitický vzhled domu, který je navíc zjemněn použitím dřeva. Jednotlivé kvádry však nejsou až na poslední v řadě osově zarovnány, což ve spojení s velkým prosklením působí volnějším dojmem.

Interiér o celkové užitné ploše 420 metrů čtverečních je celý jednotně obložen dřevem. Dřevěná smršť začíná už u vstupních dveří ve štítu domu. Jednotlivé části domu nejsou nijak výrazně oddělené, maximálně skleněnou příčkou. Hlavní hmota domu funguje jako komunikační linie, odkud vstupujeme do jednotlivých obývacích pokojů, ložnic a kuchyně.

Čtěte další články na téma bydleníRamón Esteve Estudio

Foto a zdroj: Ramón Esteve Estudio